top of page

BALE

Bale saflığın, güzelliğin, hafifliğin ve zerafetin doruk noktasıdır. Tüm hareketler eforsuz olarak görülür; yerçekimine karşı koyulduğu hissini verir. İyi icra edildiğinde bale, en yüksek sanat formlarından biridir. Dansçılar bedenlerindeki kontrol ve ifade etme yeteneği ile duygularını dile getirirler.

 

İnsanoğlu varoluşundan beri dansetmiştir. Duygu ve düşüncelerini dans ederek anlatmış, kendini sözleriyle ifade etmesinden çok önce dans yoluyla ifade etmiştir. Bale ise dansın en gelişmiş, en estetik formlarından biridir. Bale yüzyıllar boyunca evrim geçirerek sadece kralların ve saraylıların yaptığı ve seyrettiği bir eğlence formundan, bugün kitlelere mal olmuş bir sanat dalı haline gelmiştir. Balenin dili evrenseldir; dünyanın her yerinde fikirler, duygular, temalar ya da saf güzellik, dans yoluyla seyirciye aktarılabilir. Bale seyrettiğimizde insan vücudunu en estetik, en kusursuz hali ile seyrederiz; bale eğitimi dansçının her kasını kontrol edebilerek teknik açıdan mükemmeli yakalamasına çalışır. Teknik oluşunca dansçı bedenindeki kontrol ve ifade etme yeteneği ile duygularını seyirciye serbestçe aktarabilir. Doğru fiziksel özellikler, azim, zeka ve herşeyden önce yetenek, günlük doğru çalışmayla tekniğin oluşmasını sağlar. Kuvvet, estetik, dayanıklılığın yanısıra estetik duygusu, müzikalite ve artistik yetenek de klasik bale dansçısının oluşması için çok önemlidir.
























 

Dansçının enstrümanı vücududur.Bu nedenle eğitime erken yaşlarda başlanmalıdır. Doğru metodlarla deneyimli öğretmenlerin verdiği bale eğitimi, üstün bir sanat zevki geliştirmenin yanısıra çocuğun sosyal ve fiziksel gelişimine de büyük katkıda bulunmaktadır.Erken yaşta başlanan bale eğitimi çocuğun kas ve kemik yapısını kuvvetlendirmekte, kendi bedenini keşfetmesini sağlamaktadır. Bunların yanısıra klasik müzikle çalışmak kulağı ve ritmi geliştirmekte, bir başka deyişle insan duyularını daha üst bir noktaya taşımaktadır.

 

3-4 yaşındaki çocukların hemen hepsi hareketlidirler. Koşup oynamaya,dans etmeye bayılırlar. Birçok anne ve baba bu bitmek tükenmek bilmeyen enerjiyi fark edererek çocuklarını bale dersine yönlendirirler. Çocuklar bu bale derslerinin kendilerini arkadaşlarından farklı kıldığı gerçeğini hemen anlarlar; mayo, patik, tütü gibi özel giysilere sahip olmak, gösteri yapabilme imkanı onlar için tatmin edici bir duygudur. Bazı dönemlerde derslerdeki disiplin, konsantre olma zorunluluğu, giderek zorlaşan hareketler, çocuğun ilgisinin azalmasına neden olabilir.Özellikle bu dönemlerde öğretmen ve ailenin işbirliği yapması ve öğrenciyi motive ederek desteklemesi şarttır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bale eğitiminde her adımın ve her hareketin bir sırası vardır. Bazı temel hareketlerin oturmasını sağlamadan daha güç ve gösterişli hareketlere geçmenin vücut için getireceği anatomik olumsuzluklar vardır. Motivasyon, öğrencinin yaptığı işin çevresi tarafından önemsenmesi ve yüreklendirilmesi, derslere girmeden önce hazırlanmasına yardım edilmesi, bale gösterilerine götürülmesi bu zor ve uzun eğitim sürecini başarıyla tamamlamasını sağlar. Derslere zamanında gelinmesi, girmeden önce saçların düzgün bir topuz yapılması , bale çalışma giysilerinin düzenli olması öğrencinin kendine olan güvenini ve konsantrasyonunu arttırır.Eğitimin düzenli ve kesintisiz devam etmesi başarı için şarttır.

 

Kızlarda pointe'e başlamak için (parmak ucuna çıkmak için) yaştan çok vücudun hazır olması önemlidir. Öğrencinin fiziksel ve teknik olarak hazır olmadan pointe'e çıkması yarardan çok zarar getirir. Pointe çalışması kusursuz bir duruş (postür) sağlanmadan, tüm vücutta koordinasyon gelişmeden, çok iyi demi-pointe (5 parmak üzerinde durmak) oluşmadan başlanmamalıdır. Çocuklarda ayaktaki büyüme yavaşlamadan pointe giyilmesi eklem aralarındaki kıkırdaklara zarar verir ve deformasyonlara neden olur. Bu da 10-11 yaşının altında kesinlikle pointe ile çalışılmaması gerektiğini gösterir. Pointe giymeden önce bilek ve ayak kaslarının kuvvetlenmesi şarttır. Doğru teknikle profesyonel bir dansçı rahatça otuz yıl, hiçbir sakatlık olmadan pointe kullanabilir. Kural olarak pointe'a başlama yaşı diye birşey yoktur, öğrenci ancak hazır olduğunda pointe giymesine izin verilmelidir. Bu yaş on yaşın altında asla olmamalıdır.

Bale
Balerin Resmi
Mehmet Nuri Arkan
Bale Okulu Ataşehir
bottom of page